Reconstructia mamara prin injectarea de grasime proprie

0

Marirea sanilor prin procedura umplerii acestora cu grasime proprie este considerata un procedeu de ultima generatie la ora actuala. Spre deosebire de procedura clasica de marire a sanilor ce necesita implantarea unei proteze mamare ce trebuie schimbata la un anumit interval de timp, marirea sanilor prin grasime proprie reprezinta o alternativa mai putin traumatizanta si mult mai subtila.

Spre deosebire de anii '80 cand aceasta metoda era considerata superficiala si periculoasa din cauza imposibilitatii efectuarii unei radiologii exacte pentru detectarea posibililor noduli formati in tesutul mamar, ultimele cercetari au adus imbunatatiri considerabile procedurii. Studiul asupra noii proceduri de augmentare mamara s-a desfasurat pe parcursul a 6 ani si a dus la posibilitatea unei mariri substantiale cu o rata a complicatiilor si necrozelor foarte mica.

Reconstructia mamara si noua procedura de augmentare prin grasime proprie

Reconstructia mamara clasica implica amplasarea printr-o interventie chirurgicala a unor expandere tisulare sub tesutul muscular pectoral ce sunt umplute treptat (pe decursul a mai multor saptamani) cu ser fiziologic. Odata ce tesutul (muschiul si pielea) s-au extins suficient, expanderele tisulare sunt inlocuite, printr-o alta interventie, de un implant mamar la alegerea pacientei (umplut cu gel siliconic sau solutie salina). O alta alternativa, pentru pacientele ce au suferit o masectomie mai avansata, este preluarea de tesut (grefe de piele si grasime) de pe abdomen, fese sau spate si amplasata pe zona pieptului pentru a crea un buzunar de sustinere a implantului. Interventia este de cele mai multe ori foarte dureroasa iar femeile afectate de pierderea sanilor o evita pentru ca nu sunt dispuse sa suporte o alta operatie si trauma.

Noua metoda de reconstructie si augmentare mamara implica insa prelevarea de grasime din diverse zone ale corpului printr-un proces de lipoaspiratie iar apoi injectata in zona sanilor. Inainte de aceasta, insa, tesutul mamar trebuie pregatit prin folosirea unui dispozitiv de expandere tisulare extern. Acest dispozitiv are forma de con si aspira tesutul acoperit de acesta pana ajunge la dimensiunile optime. Durata de purtare a acestui dispozitiv este de minimum 6 saptamani, cate 12 ore pe zi. Ce face de fapt acest dispozitiv? Forteaza organismul sa creeze tesut nou, sanatos, fara a-l traumatiza. Lipoaspiratia este insa, dureroasa, insa nu atat de dureroasa precum este cea de prelevare a grefelor pentru crearea buzunarului necesar unei interventii clasice de reconstructie.