Depresia post-operatorie

Depresia postoperatorie

Depresia post-operatorie

Mesajde Admin pe Mar Feb 03, 2009 8:10 pm

Operatiile estetice ca si orice operatie trebuie tratate cu seriozitate printr-o buna pregatire psihica deoarece acestea pot avea efecte post-operatorii cu impact psihologic. Unul dintre aceste efecte este depresia dupa operatia estetica, numita de asemenea si depresie post-operatorie. Ce este aceasta? Multi pacienti pot dezvolta sentimente puternice de tristete, oboseala, pierderea interesului, care incep de obicei in primele 3 zile dupa operatie cand infatisarea nu este inca imbunatatita si poate dura mai mult de 2 saptamani.

Principalii factori in declansarea depresiilor post-operatorii

Principalii factori sunt medicamentatia, sindromul de stres traumatic post-operatoriu si lunga perioada de stat in pat majoritatea activitatilor de zi cu zi fiind restrictionate. Ultimul factor se presupune a fi mult mai dificil de depasit pentru barbati decat pentru femei. Barbatii nu cer ajutorul de obicei si din aceasta cauza fac recuperarea sa fie mai grea. De asemenea obisnuirea cu noul look, reactiile familiei si prietenilor si sentimentul de vinovatie pentru apelarea la chirurgie pot duce la depresie.

Tratarea depresiei

Este foarte important sa stii la ce sa te astepti dupa operatia estetica si sa te pregatesti in acest sens. Pacientul trebuie sa se obisnuiasca cu ideea ca nu poate obtine perfectiunea si trebuie sa se astepte la faptul ca poate prezenta asimetrii in perioada post-operatorie deoarece zonele operate (spre exemplu nasul, fata ) se pot dezumfla inegal. De asemenea trebuie sa realizati ca modul in care va simtiti dupa operatie este natural si va trece in timp. Desigur este mult mai usor sa treci prin momentele dificile din viata alaturi de cineva. Din aceasta cauza sustinerea din partea unei alte persoane este vitala. Te poti simti mai bine stiind ca poti apela oricand la un prieten, o ruda sau la chirurgul tau.
Admin

Re: Depresia post-operatorie

Mesajde D3liciousGrl pe Lun Mar 23, 2009 10:31 pm

Pot spune ca si eu am avut o depresie post-operatorie si e ceva normal. Nu cred ca exista vreo persoana operata care nu a avut asa ceva, exista doar persoane care ascund acest lucru, fie datorita modului in care sunt privite problemele psihice in Romania, fie pentru ca au dorit sa nu strice imaginea chirurgului estetician la care s-au operat. Refuz sa cred ca exista vreo persoana care prin chirurgia estetica se asteapta la "o mica imbunatatire" si nu la perfectiune. De ce nu recunoaste nimeni acest lucru nu voi putea intelege.
Depresia mea a inceput cam la o luna post-operator deoarece nasul meu s-a dezumflat inegal si din aceasta cauza parea stramb. Recunosc ca in acea perioada regretam ca m-am operat, am stat 3 saptamani in casa timp in care imi faceam poze non-stop pentru a vedea cum arata si ma uitam in oglinda foarte des. Desi chirurgul meu estetician care este un dr extraordinar mi-a zis ca trebuie sa am rabdare si ca nasul se va "aseza", forma finala fiind la un an, eu ma incapatanam sa cred ca asa va ramane si eram convinsa ca ma voi opera din nou. Imi pierdusem pofta de viata, nu mai gaseam nimic care sa ma ajute sa ies din acea stare. Pana si prietenul meu care a fost langa mine si a fost foarte intelegator ajunsese sa se sature de starile mele si de faptul ca de fiecare data cand ajungea acasa ma gasea plangand.
Incet, am reusit sa imi revin, am inceput sa citesc despre depresie in general si despre depresia post-operatorie, intamplarea face ca dupa 2 luni si jumatate de la prima operatie sa trebuiasca sa ma operez din nou datorita unui prieten care m-a lovit din greseala si mi-a fracturat nasul. Pot sa zic ca a fost un mare ghinion dar si un mare noroc. Dupa a doua operatie (nu m-a mai taiat si nici nu mi-a mai pus ghips, doar mi-a pus o mesa in nara dreapta si mi-a rearanjat nasul) am inceput sa ma simt din ce in ce mai bine si incercam sa evit sa mai fac o obsesie asupra lui. In schimb am inceput sa studiez nasurile oamenilor din jur si ma gandeam ca oricum nasul meu este mult mai frumos...si asa au trecut zilele pana s-a mai dezumflat si a devenit exact asa cum mi-l doream.
Acum sunt foarte fericita si multumita :)
Ultima oară modificat de D3liciousGrl pe Lun Mar 23, 2009 10:58 pm, modificat 1 dată în total.
D3liciousGrl

Mesajde ileana pe Lun Mar 23, 2009 10:42 pm

E de discutat si despre asta si am observat si eu, intr-adevar, ca e un subiect "delicat" pentru majoritatea celor care povestesc despre operatii. Eu am aflat azi ca e normal sa ma simt un pic nesigura de ce va fi...ca au fost si alte persoane care au trecut prin asta. Daca nu imi povesteau alte cateva fete operate inaintea mea ca au trecut prin stari de astea credeam ca sunt eu anormala, ca sunt prea anxioasa...si inca nu mi-am vazut nasul in totalitate!
ileana

Mesajde Crina pe Joi Oct 22, 2009 4:32 pm

Buna tuturor!

Si eu am avut o mica depresie post-operatorie, dar s-a rezolvat imediat dupa ce mi s-a dezumflat nasul.
Acum il iubesc si sunt foarte fericita. Nu regret nici o clipa ca am facut aceasta operatie :)
Se merita!

Va pup
Crina

Înapoi la Depresia